[CRO] Službeni BBC micro:bit priručnik

Prije nekoliko dana je izašao službeni BBC micro:bit priručnik na hrvatskom jeziku.


Knjiga vodi čitatelja od upoznavanja micro:bita kroz jednostavne primjere pisane u PXT blokovskom programskom jeziku i Pythonu sve do naprednijih projekata i spajanja dodatnih komponenti na micro:bit. Autor knjige - Gareth Halfacree autor je i „Raspberry Pi User Guide“ i stručnjak za obrazovna i ugrađena mikroračunala. Istaknuti je novinar i autor, a ima i bogato iskustvo u nastavi informatike.


U izdanju VIDIja dostupan je za kupnju na web knjižari knjizara.hr, link je ovdje


Kako je IRIM glavni pokretač korištenja micro:bitova u Hrvatskoj kroz svoje projekte STEM revoluciju, ProMikro i STEM revoluciju u knjižnicama imao sam čast napisati predgovor za hrvatsko izdanje knjige. 


Predgovor prenosim u cijelosti:

Sjećam se kada sam prije nešto više od deset godina prvi put ušao u svijet mikrokontrolera i fizičkog računalstva, bio sam vrlo uzbuđen jer su u mojim očima mikrokontroleri pružali mogućnost spajanja digitalnog i stvarnog svijeta – programiranjem mikrokontrolera i spajanjem dodatnih komponenti na njega, mogao sam svoje ideje pretočiti u stvarne kreacije. 

Pripremao sam se s kolegama za odlazak na natjecanje iz tehničke kulture, a želja nam je bila izraditi robota kojega se može upravljati na daljinu i koji samostalno može izaći iz labirinta koristeći senzore. Prije desetak godina, sa tada dostupnom opremom i razvojnim sučeljima, bio je to pravi poduhvat - trebalo je puno znanja o tome koji mikrokontroler odabrati, koji programski jezik iskoristiti, koji je programator potreban da bi program napisan na računalu prebacili u mikrokontroler te kako sve komponente koje čine robota povezati na mikrokontroler i upravljati njima kako bi robot izvršio svoj zadatak. Barijera za ulazak u svijet fizičkog računalstva bila je velika - edukacijskih materijala je bilo malo i bili su teško dostupni. Ipak, kroz godine je ulazak u ovaj fantastični svijet postajao sve jednostavniji - razvojnih alata je bilo sve više i bili su sve dostupniji, a cijene su bile sve niže. Dolaskom Arduina uvelike se smanjila ulazna barijera i puno hobista moglo je krenuti razvijati vlastite kreacije, ali pravi nestanak svih poteškoća za ulazak u svijet fizičkog računalstva obilježio je dolazak micro:bita. 

Kada sam prvi put ugledao micro:bit pomislio sam da je to samo još jedna razvojna pločica za mikrokontrolere, ali već nakon desetak minuta njegovog korištenja bio sam uvjeren da je to pravo rješenje za ulazak u svijet fizičkog računalstva. Jednostavnost koju micro:bit pruža korisniku, kao i mogućnost da u samo nekoliko minuta potpuni početnik napravi svoju prvu interaktivnu digitalnu kreaciju, me oduševila. Micro:bit, za razliku od većine drugih razvojnih pločica dolazi spreman za rad, a na samoj pločici su integrirani razni senzori, poput akcelerometra i kompasa, što omogućava dublji ulazak u svijet fizičkog računalstva. Također, cijeli ekosustav koji postoji oko micro:bita – nekoliko programskih jezika u kojima je lako započeti s programiranjem, online razvojno okruženje za brz početak bez instalacije aplikacija i veliki broj dostupnih edukacijskih materijala za početnike ključ su uspjeha micro:bita, ali i garancija za jednostavno savladavanje znanja kojima svatko može vrlo brzo stvoriti svoju interaktivnu kreaciju. 

Micro:bit se svojom popularnošću vrlo brzo raširio među korisnicima u raznim zemljama, a u Hrvatskoj je prisutan u više od 1000 obrazovnih institucija – od osnovnih škola, knjižnica i udruga koje se bave edukacijom, pa sve do fakulteta i znanstveno-istraživačkih ustanova, a od školske godine 2017./2018. svaki učenik 6. razreda u više od 85% škola u Hrvatskoj dobiva micro:bit da ga tijekom školske godine koristi u školi, na nastavi, ali i kod kuće. Uvjeren sam da će micro:bit imati veliki transformacijski učinak na djecu, a sa sigurnošću mogu reći da bi izgradnja našeg robota u srednjoškolskim danima bila puno jednostavnija da smo u svijet fizičkog računalstva mogli ući koristeći micro:bit, ne samo zbog tehničkog znanja već i zbog motivacije i načina razmišljanja koje se razvija koristeći ovu fantastičnu pločicu. 

Želim Vam da uživate koristeći ovu knjigu i svoj micro:bit. Sretno sa stvaranjem vlastitih digitalnih kreacija!


Paolo Zenzerović Institut za razvoj i inovativnost mladih