BOOK(S)

Arduino through simple examples

The book is written for elementary school students but also for novice users and total beginners in the field of do it yourself electronics and microcontrollers. On 140 pages and through 50 examples I guide you from the simpled LED blinking projects with Arduino to the creation of complex, creative projects.

 

The book is written and available only in Croatian. It has been sold in 1500 copies until now.

Arduino kroz jednostavne primjere

Knjiga je namjenjena osnovnoškolcima, ali i svim početnicima i zaljubljenicima u elektroniku i mikrokontrolere. Na 140 stranica i kroz 50-ak primjera i zadataka vodim vas kroz učenje o Arduinu od samih početaka pa do zanimljivih naprednijih projekata. Nakon izuzetno velike zainteresiranosti za knjigu ona je doživjela svoje drugo izdanje, pa i treće izdanje - uz sadašnju tiražu od 1500 primjeraka.

Kako naručiti knjigu?

Knjigu je moguće kupiti u kompletu s potrebnim elektroničkim komponentama putem web shopa tvrtke Ardubotics.

Više informacija ovdje.

Recenzija knjige

Evo što o knjizi kaže Hrvoje Vrhovski, dugogodišnji edukator osnovnoškolskih profesora u području elektronike:

 

Na hrvatskom tržištu nema literature na hrvatskom jeziku a koja bi bila primjerena početnicima koji bi se poželjeli „pohrvati“ mikrokontrolerima. Po mom mišljenju, knjiga „Arduino kroz jednostavne primjere“ autora Paola Zenzerovića, nadoknađuje taj manjak i potpuno je primjerena kao uvod u područje programiranja i upotrebe mikrokontrolera. Naime, iako broj stranica sugerira dane i dane čitanja i proučavanja, autor nas kroz niz primjera od jednostavnih prema složenijim polako uvodi u svijet mikrokontrolera. Svi primjeri su popraćeni jasnim uvodnim objašnjenjem problema, shemom spoja, slikom gotovog rješenja te programskim kodom, tako da je tekst sveden na potreban minimum. Autor nas u uvodnom dijelu upoznaje sa namjenom ove knjige, te sa programskom platformom za učenje programiranja i korištenja mikrokontrolera. Potanko je objašnjen način postavljanja platforme na računalo te podešavanje parametara iste za rad. Zatim nas upoznaje sa mikrokontrolerom, na isti, svima razumljiv i jednostavan način. Primjeri koji slijede i koji su zapravo najbitniji dio knjige, potpuno su primjereni za početnike, a naprednijim korisnicima mogu poslužiti kao zadaci za vježbu. Autor nas od prvog primjera nadalje polako uvodi u svijet programiranja mikrokontrolera, uvodeći i razumljivo objašnjavajući nove pojmove, narebe, funkcije. Također, od prvog primjera nadalje, autor nas upoznaje i s elektroničkim elementima koji se upotrebljavaju u danom trenutku, te objašnjava kako se i zašto pojedini elemeti koriste. Svi su primjeri popraćeni opisom, elektroničkom shemom, slikom gotovog rješenja te programskim kodom. Nazivi poglavlja nisu šturi stručni nazivi, već interesantni i mogu reći šarmantni pojmovi a sadržaj pojedinih poglavlja potpuno u skladu sa nazivima istih. Da zaključim, knjiga je potpuno primjerena kako za početnike u području programiranja i upotrebe mikrokontrolera, tako i za one naprednije. Iako je satnica nastave tehničke kulture u osnovnim školama smiješno mala, ovu knjigu bi se moglo koristiti i u redovnoj nastavi tehničke kulture pri obradi robotike ali i elektronike. Važnost knjige u izbornoj nastavi te u vannastavnim i vanškolskim programima je po mom mišljenju nesporna i mislim da će postati najčitaniji i najtraženiji takav proizvod. Naravno, sve dok se autor ne odluči na pisanje iduće knjige u kojoj će nas upoznati s nečim novim… Ja s nestrpljenjem čekam tu knjigu. U međuvremenu ću ovu izlizati od upotrebe.

 

Hrvoje Vrhovski

Book preview / Pregled dijela knjige